حس بویایی ما بهطور مستقیم با حافظه ما در ارتباط است. این حس قدرت برانگیختن تجربههای یک عمر زندگی از لحظات شاد کودکی تا نقاط عطف بزرگسالی را دارد.
این در حالی است که خرید عطر مناسب میتواند تأثیر عمیقی روی اطرافیان بگذارد که نه تنها باعث خاطرهسازی شود بلکه حتی میتواند احساسات خاصی را در مخاطب بیدار کند. با اینحال خرید عطر مثل خرید یک تیشرت ساده نیست! پر از ظرافتها، اصطلاحات فرانسوی و نکات ریز و حساسه که باید با آنها آشنا باشید تا از خریدتان واقعا لذت ببرید.
اگرچه انتخاب عطر کاملاً شخصی و براساس تجربه و سلیقه فرد انجام میشود اما این انتخاب میتواند روی استایل شما تاثیری ماندگار بر جای بگذارد.
در «بیتا عطر» ما اهمیت یافتن بهترین عطری را درک میکنیم و برای یک خرید حرفهای با شما همراه هستیم. بههمین خاطر در این مطلب یک راهنمای جامع در مورد نحوه انتخاب عطر در اختیارتان قرار دادهایم تا بتوانید امضا و رایحه شخصی خود را براساس سلیقه و ترجیحات خود پیدا کنید. پس بیایید ماجراجویی بویایی خود را شروع کنید و یاد بگیرید که چگونه عطری به سراغ انتخابی بروید که تأثیر ماندگاری از خود به جای بگذارد.
۱. بودجه خود را مشخص کنید
شاید برایتان عجیب باشد که میان کلی اصطلاحات عطر که میتوان در راهنمای خرید عطر به آن اشاره کرد، همین ابتدا به سراغ بودجه رفتهایم. واقعیت این است که شما باید از همان ابتدای خرید در مورد قیمت عطر تصمیم بگیرید.
عطر یک کالای لوکس و هزینه آن میتواند بین برندهای مختلف، متفاوت باشد. برخی از عطرها کمتر از ۵ میلیون قیمت دارند در حالی که قیمت برخی دیگر تا صد میلیون یا حتی بیشتر نیز است.
بنابراین همیشه قبل از رفتن به خرید تصمیم بگیرید که چقدر پول میخواهید برای یک عطر پرداخت کنید. این در حالی است که اگر میخواهید عطر را بهعنوان هدیه خریداری کنید، باز هم بسیار مهم است که مسائل مالی و میزان بودجه را در همان ابتدای راه مشخص کنید.
۲. غلظت یا نوع عطر را مشخص کنید
عطرها بسته به قدرت ماندگاری و غلظتشان در دنیای عطرسازی با نامهای مختلفی شناخته میشوند نامهای مختلفی دارند. بهطور معمول، گرانترین عطرها آنهایی هستند که ماندگاری بیشتری دارند، در حالیکه عطرهای ارزانتر قدرت ماندگاری زیادی ندارند. معمولاً میتوانید نوع یا غلظت عطر را در قسمت جلوی بطری مشاهده کنید.
غلظت عطر، میزان عصاره معطر موجود در آن را نشان میدهد که شامل روغن در مخلوط آب و الکل است. هرچه غلظت عطر بالاتر باشد، ماندگاری آن نیز بیشتر خواهد بود. همچنین غلظت عطر بر اساس درصد عصاره معطر موجود در آن طبقهبندی میشود. به طور کلی، عطرها بر اساس غلظت به دستههای زیر تقسیم میشوند:
۳. گروه بویایی یا خانواده عطر را در نظر بگیرید
یکی دیگر از نکات بسیار مهم در خرید عطر، شناخت گروه بویایی آنها است که از این طریق سبک رایحههای به مشام رسیده، مشخص میشود. بهطورکلی ۷ گروه بویایی مهم داریم که شامل موارد زیر است:
- رایحه گلی یا گلدار (Floral): عمدتاً عطرهای زنانه در این دسته قرار دارند یک رایحه لطیف و رمانتیک را ایجاد میکنند. عطرهای خانواده گلیها برای بهار و موقعیتهای دوستانه انتخابی ایدهآل است.
- رایحه چوبی (woody): معمولاً بیشتر عطرهای مردانه از خانواده چوبیها یا ترکیبی از این گروه هستند. این دسته از گروه بویایی عطرها رایحهی سنگین اما لوکس و خاص دارند که عمدتاً برای مناسبها و قرارهای رسمی و همچنین شبهای سرد و زمستانی انتخابی ایدهآل است.
- رایحه شرقی (Oriental): رایحههای شرقی با ترکیبی از ادویهها و گیاهان گرم، تند و اغواگر هستند. این گروه بویایی که عمدتاً با وانیل یا دارچین همراه هستند برای مهمانیهای خاص، قرارهای عاشقانه و شبنشینی یک انتخاب فوقالعاده است.
- رایحه مرکباتی (Citrus): گروه بویایی مرکباتی که به آن خانواده سیتروسی نیز گفته می شود، متشکل از میوههای مرکباتی مختلف مانند پرتقال، لیمو، لیمو ترش، ترنج، پرتقال ماندارین، نارنگی، یافا و گریپ فروت است که رایحهای خنک، ترش و شاداب را در فضا پخش میکنند. این گروه بویایی برای تابستان، محیط کاری و روزهای که نیاز به انرژی مضاعف دارید، انتخاب عالی هستند.
- رایحه مدیترانهای یا چایپر (Chypre): خانواده چایپر یا مدیترانهای با ترکیبی از مرکبات، خزه و نعناع هندی رایحهای ترش و تلخ را ایجاد میکند. این گروه بویایی عمدتاً موردپسند افرادی است که دنبال رایحههای غیرمعمول هستند.
- رایحه معطر یا آروماتیک (Aromatic): یکی از قدیمیترین رایحهها در میان تمامی خانوادههای بویایی که با رایحه تلخ و شیرین حس طراوت، سرزندگی و نشاط را پخش میکنند. این گروه بویایی عمدتاً مورد علاقه مناسب اسپرتپوشها و شخصیتهای پرانرژی است.
- رایحه چرمی (leather): یکی از خوشبوترین و پرطرفدارترین خانوادههای بویایی رایحه چرمی است که عمدتاً از منابع طبیعی و گاهی به شیوه صنعتی به دست میآید. این گروه بویایی با رایحه تلخ و خاص عمدتاً دسته مردان را هدف قرار میدهد و برای مناسبهای خاص انتخابی هوشمندانه است.
۴. با ساختار عطر و نت های آن آشنا شوید
عطر ترکیبی از اسانسها، ثبتکنندهها، حلالهای حلالهای آلیفاتیک سبک و آروماتیک و اتانول هستند. هر عطر از سه نت تشکیل میشود که مواد اولیهای که در ساخت آن به کار رفته است را پخش میکند.
عطرسازهای هر برند مواد تشکیلدهنده نتها را با نهایت دقت و البته الهام گرفته از مکان، شخص، زمان و هر چیز نوستالژی دیگری انتخاب میکنند تا بهترین رایحه به بازار عرضه شود.
نت ابتدایی یا اولیه (Top note):
- زمان احساس: از لحظه اسپری تا حدود ۱۵ دقیقه اول
- ویژگیها: سبک، فَرّار، معرفی اولیه عطر
- نمونهها: ترنج، پرتقال، لیمو، نعناع، اسطوخودوس
نت میانی یا قلبی (Heart Notes)
- زمان احساس: از ۱۵ دقیقه تا حدود ۱ ساعت پس از اسپری
- ویژگیها: روح اصلی و قلب رایحه، هماهنگکننده نتها
- نمونهها: یاس، گل رز، دارچین، هل، چای سبز
نت پایه یا ریشه (Base Notes)
- زمان احساس: از حدود ۱ ساعت به بعد تا آخر عمر عطر روی پوست
- ویژگیها: ماندگارترین و سنگینترین بخش عطر
- نمونهها: وانیل، مشک، عنبر، چوب صندل، چرم
نکته طلایی: بهترین زمان برای قضاوت در مورد رایحه عطر، ۳۰ دقیقه پس از اسپری آن است!
۵. نوع پوست و سطح pH بدن تان را در نظر بگیرید
اگر دقت کرده باشید، بوی یک رایحه در ماندگاری و پخش در افراد مختلف، متفاوت است؛ چر؟ چون نوع پوست، رژیم غذایی و شیمی طبیعی بردن همگی را رایحه نهایی تأثیرگذار هستند.
عطرها به روشی منحصربهفرد با شیمی بدن شما ارتباط برقرار میکنند ؛ عواملی مانند نوع پوست، سطح pH (پوست پایه یا اسیدی)، سطح آب یا ملانین (رنگدانههای پوست)، هورمونها و بوی طبیعی بدن میتوانند روی بوی عطر تأثیر بگذارند.
بهعنوان مثال، پوستهای چرب و پوستهای تیره تمایل دارند رایحهها را برای مدت طولانیتری حفظ کنند و به خوبی با رایحههای شرقی، سنگین و یا رایحههایی شیرین، ترش، مُشک و نتهای چرمی همراه شوند. از سوی دیگر، پوستهای خشک، روشن ممکن است به خوبی با نتهای مرکباتی، سبز، معطر، میوهای، گلی و چوبی بهتر همراه شوند. با آزمایش در خانوادههای مختلف عطر، میتوانید ادکلنهایی را پیدا کنید که به بهترین وجه با شیمی بدن شما مطابقت دارند.
نکاتی برای آزمایش عطر روی پوست
به همین دلیل است که همیشه باید قبل از خرید عطر آن را روی پوست خود امتحان کنید تا آن ببینید آن رایحه محبوب با پوست و سطح pH شما چه میکند!
بنابراین هنگام تست عطر، آن را روی نقاط نبضدار خود بزنید و اجازه دهید برای چند ساعت روی پوست شما بمانند. در نتیجه قبل از تصمیمگیری نهایی، مشاهده خواهید کرد که عطر در این مدت چگونه روی پوست شما واکنش نشان میدهد!
۶. سن تان را در خرید عطر در نظر بگیرید
وقتی نوبت به انتخاب عطر متناسب با سن میرسد، بسیار مهم است که چند فاکتور کلیدی را حتماً در نظر بگیرید. برای افراد بسیار جوان، رایحههای سبکتر و شادابتر که انرژی جوانی را منعکس میکند؛ بسیار مناسب است. همانطور که سنتان بیشتر میشوید بهتر است به سراغ عطرهای سنگینتر با نتهای غنی و پیچیده بروید.
البته پیشنهاد ما این است که محدود به سن نباشید اما در عوض، رایحههایی را انتخاب کنید که با ذائقه شخصی شما مطابقت داشته باشد و به شما احساس اعتمادبهنفس بدهد. در صورت نیاز از متخصصان عطر مشاوره بخواهید، اما در نهایت به ترجیحات خود اعتماد کنید و طیف گستردهای از گزینههای موجود در فروشگاه را بررسی کنید.
۷. فصل و مناسبت ها را در نظر بگیرید
هنگام خرید عطر، خیلی خوب است که به فصل و مناسبتهایی که در آن از عطر استفاده میکنید (البته ما میدانیم که باید در روزمره نیز حتما عطر استفاده کرد؛ اما درست مانند مد، عطرها فصل و مناسبت دارند. هیچ کس دوست ندارد در یک روز گرم تابستان از یک رایحه شرقی بمب وانیلی تند استفاده کند!) توجه کنید.
ضروری است که انتخابهای عطر خود را با زمان سال و رویداد خاصی که در آن شرکت میکنید مطابقت دهید. رایحههای سبکتر و تازهتر برای ماههای گرمتر و رویدادهای روز ایدهآل هستند، در حالیکه رایحههای غنیتر و عمیقتر میتوانند برای شبهای خنکتر یا مناسبتهای خاص مناسبتر باشند. با هماهنگ کردن انتخاب عطر خود با فصل و مناسبت، میتوانید با اطمینان عطری را انتخاب کنید که با سبک شخصی شما طنینانداز شده و حضور کلی شما را در هر جمعی تقویت میکند.
- بهار: گلدار، مرکباتی، ملایم، سبک، تازه مانند Gucci – Bloom, Dior – J’adore
- تابستان: خنک، مرکباتی، آبی مانند Versace – Dylan Blue، Calvin Klein – CK One
- پاییز: کمی گرم ادویهای وانیکی مانند Burberry Her، DOLCE & GABBANA – The One for Men
- زمستان: شرقی، تند، چوبی، شیرین مانند Tom Ford – Noir، YSL Black opium
- روزمره: سبک، نرم و ملایم (سردرد کمتر برای شما و دیگران)
- شب: عمیق، غنی، پیچیده و اغوا کننده
نکته: یک کمد عطر داشته باشید! یکی برای محل کار، یکی برای قرار ملاقات، یکی برای اینکه در دورهمیها احساس راحتی داشته باشید!
۸. لایه بندی را در خرید عطر گرم و سرد فراموش نکنید
اگر از همراهان مجله بیتا عطر باشید؛ حتماً مطلب تفاوت عطرهای سرد و گرم را خواندهاید و میدانید یکی از نکات مهم در خرید عطر، انتخاب رایحه سرد و گرم است. وقتی شما تفاوت بین عطرهای گرم و خنک را بدانید میتوانید یک انتخاب عالی داشته باشید اما اگر به شما بگوییم که برخی از جادوییترین رایحه از یک بطری به دست نمیآیند بلکه از لایهبندی گرم و سرد تشکیل شدهاند، چه خواهد شد؟
دنیای لایهبندی (ترکیبی) عطرهای دنیای جذابی است، جایی که گرما با خنکی روبهرو میشود و مخالفهای کنار هم قرار میگیرند تا یک رایحهی منحصربهفرد را ایجاد کنند.
لایهبندی عطر علاوه بر اینکه ماندگاری رایحهها را افزایش میدهد به شما کمک میکند در دنیای رایحههای گوناگون متمایز باشید و شخصیت خودتان را خلق کنید.
اگرچه قوانین خاصی برای ترکیب و لایهبندی عطرها وجود ندارد و عمدتاً رایحههای گرم و خنک را با هم ترکیب میکنند و یک تعادل بین تند و شیرین برقرار میسازند اما اگر اولین بار میخواهید از این قانون استفاده کنید
که بوی خوبی به شما می دهد! با این حال، در اینجا یک برگه تقلب لایه بندی مبتدی وجود دارد:
- شروع سبک، پایان عمیق: ابتدا رایحههای خنکتر و تازهتر (مانند مرکبات یا گلها) را بزنید، سپس رایحههای گرمتر و عمیقتر (مانند وانیل یا مشک) را اضافه کنید. این به جلوگیری از غلبه بر نتهای سبکتر کمک میکند.
- به رایحههای مشابه بچسبید: هرگز یک عطر خنک لطیف را با یک عطر گرم فوقالعاده قوی ترکیب نکنید؛ زیرا احتمال گم شدن رایحه خنک وجود دارد. سعی کنید رایحههایی انتخاب کنید که قدرت یکسانی و مشابه به هم دارند.
- از پایه خنثی استفاده کنید: رایحهای نرم مانند وانیل، مُشک یا چوب صندل میتواند پایهای عالی برای ترکیب نتهای گرم و خنک باشد.
- تست روی پوست، نه روی کاغذ: ترکیب شیمیایی پوست شما نقش در ایجاد بوی شگفتانگیزی که میسازید، برعهده دارد. بنابراین ممکن است رایحهای که روی کاغذ امتحان میکنید با پوست شما کاملاً متفاوت باشد. بنابراین ترکیبات لایهبندی را ابتدا روی مچ دستتان امتحان کنید.
نکات طلایی برای تست عطر در فروشگاه
هنگامی که عطر مناسب خود را پیدا کردید، نکات طلایی وجود دارند که این نکتهها به شما کمک میکنند تا بهترین انتخاب را داشته باشید.
– برای تست عطر آن را روی مچ یا پشت دست اسپری کنید (نه در هوا!)
– بعد از اسپری عطر آن را اصلا ماساژ ندهید!
– برای اینکه بتوانید رایحه اصلی عطر را پیدا کنید باید ۳۰ دقیقه صبر کنید بعد آن را ببویید.
– در هنگام خرید عطر بیشتر از سه رایحه را با هم تست نکنید.
– اگر قصد دارید عطر زیادی را تست کنید، بین تستها قهوه را بو کنید تا بینیتان ریست شود!
نگهداری صحیح برای حداکثر ماندگاری
بعد از خرید عطر، قدم بعدی مراقبت صحیح از آن است. بسیار مهم است که عطر را در مکانی خنک و تاریک، دور از نور مستقیم خورشید و دمای شدید نگهداری کنید. گزینههای ایده آل شامل یخچال، یک کمد درب بسته در یک منطقه با تهویه مناسب است. قرار گرفتن عطرها در معرض نور روز و آفتاب مستقیم میتواند به اجزای طبیعی آنها آسیب برساند و فرآیند اکسیداسیون را تسریع کند، مشابه اثرات نور خورشید بر روی پوست شما، که میتواند منجر به پیری و تخریب زودرس شود. عطرها با محتوای طبیعی زیاد در برابر نور خورشید حساس و آسیبپذیر هستند.